Vinden uler utenfor vinduet, løvet legger seg som et teppe og gradestokken kryper nedover. Da er det på tide å skru på varmepumpa igjen, men det går ikke alltid på skinner.
– Vi får mange spørsmål om luft til luft-varmepumper, og tar du vare på pumpa kan den vare mellom 12 til 15 år, sier Einar Gulbrandsen, kurs- og informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening.
Her er seks tips som gjør varmepumpa til en suksess.
1. Ikke sett varmepumpa på auto
Mange bruker varmepumpa til kjøling i løpet av sommeren, men nå er det tid for oppvarming. Da er det viktig at du gjør den klar for det.
– Du har flere modus på varmepumpa og nå er det tid for å stille den inn på oppvarming. Det finnes en autofunksjon, men vi råder folk til å stille den aktivt inn på enten kjøling eller oppvarming, sier Einar Gulbrandsen.
– Hvorfor det?
– Hvis du setter den på automatisk, risikerer du for eksempel at den begynner å kjøle hvis du fyrer i peisen. Derfor er det viktig å sette den i riktig driftsmodus, forklarer han.
2. Ikke skru av og på
– Nye varmepumper har ofte få knapper og er enkle å bruke. Det finnes også mange avanserte funksjoner, men vi anbefaler å gjøre det enkelt ved å justere opp og ned på temperaturen, sier Gulbrandsen.
Han sier at den beste måten å holde en jevn temperatur i hjemmet ditt på, er at du ikke skrur av og på.
– Hvis du vil ha 24 grader, så senker du den heller noen hakk når du har fått ønsket temperatur. Ikke skru den av. Besparelsen ved å ha en varmepumpe er størst hvis man har en jevn drift på maskinen gjennom oppvarmingssesongen.
3. Varmer den ikke? Få den sjekket
Hvis du sliter med å få fart i varmepumpa og ikke får den varmen som du tidligere har fått, bør du få installatøren til å sjekke den.
– Så lenge du har kjøpt et kvalitetsprodukt er det egentlig lite som kan skje med den. Er den riktig installert og montert, skal du ikke få problemer. Derfor bør du få installatøren til å sjekke om alt er som det skal. Det kan være en lekkasje som følge av feil montering for eksempel.
Sjefsingeniør Torgrim Asphjell i Miljødirektoratet sier til NRK at varmepumper er i utgangspunktet en veldig energieffektiv og miljøvennlig form for oppvarming, men det er viktig at arbeidet gjøres skikkelig.
– De fleste varmepumper inneholder sterke gasser som bidrar til klimaendringer hvis de slippes ut. Slike utslipp kan for eksempel skje ved montering, demontering eller service av varmepumper, sier han.
Det er derfor krav om at alle installatører skal være f-gass-sertifisert, og firmaer som utfører arbeidet må være en f-gass-godkjent bedrift.
Her kan du lese mer om f-gass hos Miljødirektoratet
4. Rengjør filteret minst en gang i måneden
Finfilteret inne i varmepumpa må rengjøres. Produsentene anbefaler en sjekk hver tredje til sjette måned, men Gulbrandsen anbefaler en sjekk hver måned.
– Hvor ofte man bør rengjøre, kommer an på hvor mye støv man har i huset. Har man husdyr bør man rengjøre annenhver uke. Hvis filteret er tett, så får man redusert virkningen av varmepumpa. Da får den ikke nok luft og må jobbe hardere. Det vil føre til slitasje på varmepumpa og redusere levetiden. Så rengjøring er viktig, forklarer Gulbrandsen.
5. Sjekk utedelen
Det er også viktig å sjekke utedelen på varmepumpa. Området rundt bør holdes fri for snø, busker og blader.
– Sjekk at utedelen ikke dekkes til av busker, ikke tetter seg med løv eller snør ned. Det kan være en fordel å ha et lite tak over utedelen. Det er viktig at utedelen har fri tilgang til luft. Hvis den er skitten eller har mye løv på seg, må du ikke spyle utedelen med hageslangen. Den har veldig følsom elektronikk som kan bli ødelagt, sier varmpepumpe-eksperten.
6. Ikke sett for høy temperatur
For de aller fleste er 23 til 24 grader normal temperatur å stille inn varmepumpa på. Det som påvirker temperaturen er blant annet hvor isolert huset ditt er, eller hvor i boligen din varmepumpa er plassert.
– Vil du ha 23 grader i boligen din, bør du stille den inn på 23 grader. Ikke still den på 30 grader for at den skal bli fortere varm. Det blir den nemlig ikke. Den har en termostat, så det beste er å sette den på temperaturen du ønsker, forklarer Gulbrandsen til NRK.
Blir det veldig kaldt, kan det hende at du må hjelpe varmepumpa med en panelovn eller peis.
– Jo kaldere lufta er ute, desto mindre energi er det å hente. Blir det veldig kaldt, minus 25 til 30 grader, blir det ikke like mye energisparing. Da trenger den hjelp.