Varmepumpemontering når det er kaldt
Det er ikke så mange "ekstremkalde" dager på vinter i Norge lengre, men en og annen kuldeperiode er det og da er det viktig å være forberedt! Biler skal ha frostvæske, vannrør må dekkes til, varmekabler må fungere osv..
Varmepumpebransjen er spesielt vàr for kulde og det er det mange som ikke tenker på..
Ønsker du montering eller vurderer å kjøpe varmepumpe? Ta kontakt med oss i dag!
Vi er selvsagt F-gassgodkjent, Isovatorsertifisert og NOVAP-medlemmer
OK Elektriske AS
www.okvarmepumper.no
www.okelektriske.no
På grunn av den ekstremt lange kuldeperioden vi har hatt på starten denne vinteren har vi dessverre måtte utsette en del monteringer av varmepumper og det har beklageligvis hopet seg opp litt kø.
Det er ikke slik at det er montørene som fryser på fingrene men rett og slett av praktiske og naturlige årsaker.
Det er mange muligheter for at varmepumpen vil bli en problempumpe når den monteres i kulden, dersom jobben ikke blir gjort 100% riktig, og selv om vi har registrert at flere andre montører (stort sett cowboyene) "kjører på" med montering nesten uansett forhold er dette, av kvalitetsmessige årsaker, noe vi hos OK Elektriske AS er forsiktige med å gjøre.
Dersom man skal følge "bruksanvisningen" og teori skal det egentlig ikke monteres varmepumper når det er kaldere enn -5C.
(Kommentar 2016: Nå står det faktisk i lærebøkene at nedre grense er +5C !! Dette er ekstremt og unødvendig, men er med på å understreke - OK Elektriske AS 2016)
Dette ville selvsagt vært nesten umulig å overholde i et land som Norge, og teori og praksis er , som kjent, to forskjellige ting.
(Men det understreker viktigheten av å benytte en seriøs montør)
Autoriserte montører med erfaring kan fortsatt gjøre jobben, men det er jobb som er mer tidskrevende enn ved mildere dager og det er her forsinkelsene kommer inn i bildet.
Det beste er selvsagt å få montert sin varmepumpe på varme fine dager, men det er når det er kaldt folk fryser og dette må vi som selgere og montører av varmepumper selvsagt rette oss etter.
Så snart det blir skikkelig kaldt fører dette til praktiske problemer. Tiden det tar å vakuumere varmepumpen mer enn fordobles.
Dette vil i praksis si at montørene kun rekker halvparten (eller mindre) av hva som er normalt på en arbeidsdag.
Vakuumering gjøres for å ta bort luft i rørenen (mellom enheten som henger ute i friluft og enheten inne i huset) og også fordampe vann som så og si "kokes bort" når trykket senkes.
Denne fordampingen slutter å fungere når det blir minusgrader da evt.vann i rørene fryser til is.
Dersom det sitter igjen fukt i systemet (en ørliten vannperle (kondens) er nok) og dette vil gi garanterte problemer før eller siden.
Jørn Engvik i FJ Klima Norge, offisiell distributør av Fujitsu varmepumper, var tidligere i år ute med følgende uttalelse:
.....fuktighet i systemet vil kunne reagere med oljen i motoren slik at det dannes en syre som spiser opp systemet og fører til kortslutning av kompressoren. Skjer dette, vil ikke pumpen ha lenger levetid enn høyst to år. I verste fall må du bytte hele pumpa, da det kan være vanskelig å få renset hele systemet, men dette må vurderes fra gang til gang, sier Engvik.
For å motvirke dette problemet benytter vi da nitrogen for å "flushe" systemet før vakuumeringen.
En liten kondensperle i systemet kan altså skape alt fra småproblemer til katastrofeeksempelet beskrevet over.
Våre montører gjør sitt ytterste for å rekke over alle våre kjære kunder, men kulden er altså selve årsaken til at ting tar litt lengre tid enn hva som er normalt.
Når denne kulden , uventet, kommer akkurat når det er høysesong for salg og montering av vamrepumper i Norge (sept-des) blir det lett kaos.
Vi takker alle de som tålmodig venter på en god og trygg montering fra oss hos OK Elektriske AS